BOJAN RATEJ

Z roko v roki s tradicijo "V iskanju prvinskosti, načina kako sodelovati z naravo, se poistovetiti s tradicijo in zgodovino naših dedov in pradedov, sem se kot senca velikih umetnikov tudi sam lotil obrti, pri kateri je vsa vrednota unikatnega izdelka odvisna od ročnega dela, potrpežjivosti, vstrajnosti in veliki meri domišljije.”

BOJAN RATEJ

Poudarek v pristopu
"V družbi, kjer je vse podrejeno masovni potrošnji in serijski proizvodnji tisočih in tisočih enakih izdelkov, sam delujem drugače. Personaliziran pristop, kar nekaj ur ročnega dela za vsak unikaten izdelek posebej, ter veliko povdarka na zaključni obdelavi je tisto, na kar prisegam. Zavedam se, da ne ustvarjam zgolj uporabnost izdelka, ampak predvsem izdelek, ki je brezčasen in je umetniški izraz nekega trenutka.”

Za gurmane po duši
"Pri izdelavi mojih izdelkov me vodi misel, da delam za ljudi, ki so v prvi vrsti gurmani, kateri znajo uživati ob pripravi hrane, kakor tudi ob njeni postrežbi. Delam za ljudi, ki znajo cenit delo rok, s katerimi v les dosledno prenašam svoje zamisli in ideje. Ti ljudje dobro vedo, da bo njihova hrana s tem še dodatno zasijala na okusno obloženi mizi in s tem še bolj impresionirala njihove goste.”

Dobrodošla narava
"Da vam lahko ponudim kar najbolj unikatne izdelke, mi ob tem pomagajo tudi kreativci narave. Čudovite teksture lesa, linije, ki se dopolnjujejo in prekrasne barvne kombinacije so odlična podlaga za moje kreacije. Včasih je potrebno le, da jim sledim, da izkoristim to kar mi les ponuja. V kombinaciji z delom mojih rok in prepuščanju bogate domišlije, želim da ta ponovno zasije in s tem zaživi dalje. Za naslednje rodove.”

In kdo je Bojan Ratej
Nikoli ne bo nehal biti sanjač, Uživa ob jutrih, ko se šele dela dan, ko sonce leno leze izza obzorja in ko se prvi njegovi žarki odbijajo od gladine bližnjega ribnika in rišejo vzorce po okoliških stavbah.
Takrat vzame v roko veliko skodelico kave in se ne glede na letni čas vsede pred hišo na teraso in ob glasbeni podlagi petja prvih ptic, le to počasi zliva vase...kavo namreč.
Glede na zamisli, ki se mu porajajo, se ne obremenjuje s tem, da bi jih moral sortirat in se spraševat katero izpeljal in katero ne, ampak naredi prav vsako, pa če je še tako odbita. Sledi temu, da je vsaka unikatna in je ne ponovi, kar daje izdelku še dodatno veljavo.Čuti veliko spoštovanje do narave, do rastlinskega in živalskega sveta, veliko odgovornost, da s svojimi dejanji ne ogroža ampak le pripomore k njenem očuvanju za naslednje rodove.Sledi načelom, da za obdelavo vedno kupuje sicer kvaliteten les manjših velikosti, ki pa je ravno zaradi tega nezanimiv za mizarje. S tem dodatno ne obremenjuje lesnih virov ampak od narave jemlje samo toliko kot je potrebno.Okolica v kateri živi, gozd, ki ga obkroža, ga iz dneva v dan navdihujeta in mu dajeta novih moči, predvsem pa ogromno novih zamisli in idej, tako da dejansko ni dneva, da si v zvezek ne bi zapisal kakšno novo. Verjame v to kar dela, verjamem v to, da dela dobro in da daje vse od sebe, da vam lahko ponudi najboljši izdelek in to takšnega kot bi ga naredil za najboljšega prijatelja.

Prav vsak nov izdelek da na ogled tudi svojim najbližjim in če ta ni dovolj dober za njih, tudi ni dober dober za vas. Hvala bogu, pa teh izdelkov skorajda ni, tako da drva za kurjavo še vedno kupuje :)

Certifikat
Po mnenju strokovne komisije DUO in njenega predsednika prof.dr. Janeza Bogataja, izdelki blagovne znamke bojanratej ustrezajo zahtevam Slovenske domače in umetnostne obrti.
Zato je prav, da so kot takšni označeni z obešanko Art&Craft. Zanje je bilo pridobljeno mnenje številke 6500-04/09 Obrtne zbornice Slovenije

www.bojanratej.com

FOTOGALERIJA IZDELKOV

 

 

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 11. november 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ZAKLJUČENE
___________________________

ARTish v Mariboru #2, Vetrinjski dvor
sobota, 25. november 2023 / 11.00 - 18.00
nedelja, 26. november 2023 / 11.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 30. oktober 2023
___________________________

ARTish v Švicariji #2, Ljubljana
nedelja, 3. december 2023 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 5. november 2023

___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 14. december 2023 / 15.00 - 20.00
petek, 15. decemver 2023 / 15.00 - 20.00
sobota, 16. december 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 12. november 2023

___________________________

Zaključni ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja, 17. december 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 10. november 2023

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA