BraVe

Branimira Sever in Vesna Mravlja

BraVe


BRANIMIRA SEVER

Koža se boža…Koža diši…
Predal v nonini garderobni omari, poln mamljivih usnjenih rokavic. Prijazni mojster v bližnji čevljarski delavnici, ki jo je, punčko, staro osem let, naučil rezati neskončno dolge usnjene trakove. In Liza, njen prvi stilski izziv, ki se je iz cunjaste rožnate igračke čez noč prelevila v zapeljivo damo v usnju od glave do pete. S pokrivalom, čevlji in čezramno obešenko, se razume.
Svojo prvo pravo usnjeno torbo je naredila pri trinajstih. Iz očetovega črnega usnjenega suknjiča. Rdeče šive je imela – podarila jo je sošolcu. Sošolki pa kosmato bisago iz ostankov lisičjih kožic. Še dolgo jo je nosila. Vse do modne preobrazbe v zaščitnico živali, zapriseženo vegetarijanko in odvisnico od obuval iz blaga.
Za razliko od sošolke se ne more znebiti obsedenosti od naravne kože. Usnjen minič in kosmat telovnik, krilo iz usnjenih semiš pisanih krpic, pas za roditelja, prva denarnica za življenjskega sopotnika, torbice in torbule za prijateljice, denarnice in kozmetične torbice za bolj ali manj naključne znanke, broške in obeski za ključe za zelo naključne znanke, vrečicam podobne škatlice za hranjenje manjših predmetov za sodelavke, rož'ce za vsako razpoloženje za njihove mame, tašče in kar je še ženskega sorodstva naokoli.
Pri delu z naravnimi kožami sledim tradicionalnim metodam izdelave. Šivalnega stroja ne uporabljam, kakšnega drugega tudi ne, ker ga nimam. Rada pa uporabljam lepilo, ki je pravi balzam za dihalne poti.
V rekreativne namene zlorablja tudi tekstil in mu spreminja obliko v takšne in drugačne čezramne obešenke, ki jim dodaja potrebno oziroma nepotrebno okrasje iz omenjenega materiala. Maturantskih oblek iz moških robčkov žal ne izdeluje več.
Lani se je končno poročila sama s seboj in pridobila status rokodelke / osebno dopolnilno delo.
Čeprav prizna, da so se zametki podjetnice v njej nakazovali že desetletja nazaj, ko sta z bratom Urošem na kopališču Štern menda prodajala neka usnjena kazala za knjige v indijanskem slogu, ki so seveda izšla iz njenih rok.

NAKITJE VESNA MRAVLJA

So stvari, ki jo privlačijo in spremljajo že od malega. Med takim poigravanjem so ji v roke prišle žičke, ki jih je poskusila preplesti s kvačko ter oblikovati nakit, sprva le za šalo, potem pa vedno bolj zares, sprva le za svoje in potem tu in tam tudi za veselje drugih.
Vse je izdelano iz bakrenih posrebrenih ter bakrenih plastificiranih žic, ki seveda niso alergene in ne vsebujejo niklja, nekje so vpletene perlice, drugje kristali, školjke, pa na poti pobrani kamni……
…..izdelki pa kakor kdaj… prepletanje da tkanino, vrv, ogrlico, ta poleg tega da krasi, daje občutek nenehnega pregibanja, delovanja, … s prepletanjem dveh ali treh zank nizamo verigo, več verig, ki jih potem po tri, štiri naprej prepletamo v kite, … kite okrasimo s kristali, školjkami, kamenjem…ki ga najdemo ob cvetju…cvet cveta cvetu cvet pri cvetu in tako naprej…. od hvale vrednih pomagačev, dekel ter hlapcev, pa vse do plastičnih kartic, ki nam odpirajo vedno več in vse preveč vrat…da potem lahko sodelujemo….

FOTOGALERIJA IZDELKOV BraVe

VEČ . . .

 

ZUNANJA SEZONA 2022

LJUBLJANA
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici
od 30.4. do 15.10. / 10-19
VSAKA nedeževna sobota
PRIJAVE: artish.si@gmail.com
 
RADOVLJICA
Linhartov trg pred cerkvijo
7., 14., 21. in 28.7. med 15. in 20. uro

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

Galerija Krpan do konca meseca avgusta gostuje v 107 Oblačimo prostore! V njihovi izložbi si lahko ogledate dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!
#darilazavsakžep #podprimolokalno #cerknica

lokacija: MERCATOR BLAGOVNICA, Cesta 4. maja 64, Cerknica
urnik: pon - pet 9.00-17.00 / sobota 9.00-12.00 / nedelje in prazniki zaprt

____________