Dejan Zajec - DAN

Ob delu ne razmišlja, ne govori – odklopi se.

Dejan Zajec - DAN


Dejan Zajec je Ljubljančan, agronom, pisarniški molj po delu, študent podipl. študija ekon. fakultete, predvsem pa rokodelec po duši, ki rad poseda ob Ljubljanici, popije dobro kavo in načrtuje, kam jo bo mahnil. Njegova prva popotniška izkušnja seže v srednjo šolo, ko je odpotoval z vlakom po Evropi.

Okraden se je v Barceloni prvič posedel na letalo in se vrnil domov s keramično skodelico, iz katere še vedno pije jutranjo kavo. Prevzela ga je njena enostavna oblika in Gaudijeva pisanost. Izleti in potovanja so se vrstili in njegova polica se je polnila s skodelicami iz različnih delov sveta. Navdušenje nad skodelacami ga je tako prevzelo, da se je odločil, da jih bo začel izdelovati tudi sam. Dobro leto je obiskloval tečaj in kmalu je sledil nakup peči in lončarskega vretena. Iz garaže se je znebil vse krame in nastal je atelje, kjer vlada urejeni nered, police pa se polnijo z izdelki pod blagovno znamko DAN.

Ustvarja predvsem na lončarskem vretenu. Najpogosteje uporablja grobe vrste gline, dodaja ji porcelan, tudi kristal. Všeč so mu barve zemlje in jesenske narave. Izdelki so pečeni na visoki temperaturi do 1300 stopinj, tehnika kamenine, ki jo odlikuje velika trdnost in obstojnost. Vreteno, ki ga je poimenoval Šimpo, je njegov psihoterapevt, ki nudi terapije glede na njegovo voljo.

Ob delu ne razmišlja, ne govori – odklopi se. Ukvarja se z mehkobo gline in možnostmi oblike. Preden pokuka v peč, je vedno prisotno vznemirjenje, kaj je nastalo. Ponesrečene stvari ponavadi vedno izpadejo posrečeno, tako v nepopolnosti vedno najde popolno, zato so njegovi izdelki tudi počeni, razbiti, politi, pomočeni, zlomljeni, raztrgani, zviti, brezbarvni, asimetrični, nedokončano dokončani.

VEČ FOTOGRAFIJ

Dan Clay Design
www.danclaydesign.si

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________