Dejan Zajec - DAN

Ob delu ne razmišlja, ne govori – odklopi se.

Dejan Zajec - DAN


Dejan Zajec je Ljubljančan, agronom, pisarniški molj po delu, študent podipl. študija ekon. fakultete, predvsem pa rokodelec po duši, ki rad poseda ob Ljubljanici, popije dobro kavo in načrtuje, kam jo bo mahnil. Njegova prva popotniška izkušnja seže v srednjo šolo, ko je odpotoval z vlakom po Evropi.

Okraden se je v Barceloni prvič posedel na letalo in se vrnil domov s keramično skodelico, iz katere še vedno pije jutranjo kavo. Prevzela ga je njena enostavna oblika in Gaudijeva pisanost. Izleti in potovanja so se vrstili in njegova polica se je polnila s skodelicami iz različnih delov sveta. Navdušenje nad skodelacami ga je tako prevzelo, da se je odločil, da jih bo začel izdelovati tudi sam. Dobro leto je obiskloval tečaj in kmalu je sledil nakup peči in lončarskega vretena. Iz garaže se je znebil vse krame in nastal je atelje, kjer vlada urejeni nered, police pa se polnijo z izdelki pod blagovno znamko DAN.

Ustvarja predvsem na lončarskem vretenu. Najpogosteje uporablja grobe vrste gline, dodaja ji porcelan, tudi kristal. Všeč so mu barve zemlje in jesenske narave. Izdelki so pečeni na visoki temperaturi do 1300 stopinj, tehnika kamenine, ki jo odlikuje velika trdnost in obstojnost. Vreteno, ki ga je poimenoval Šimpo, je njegov psihoterapevt, ki nudi terapije glede na njegovo voljo.

Ob delu ne razmišlja, ne govori – odklopi se. Ukvarja se z mehkobo gline in možnostmi oblike. Preden pokuka v peč, je vedno prisotno vznemirjenje, kaj je nastalo. Ponesrečene stvari ponavadi vedno izpadejo posrečeno, tako v nepopolnosti vedno najde popolno, zato so njegovi izdelki tudi počeni, razbiti, politi, pomočeni, zlomljeni, raztrgani, zviti, brezbarvni, asimetrični, nedokončano dokončani.

VEČ FOTOGRAFIJ

Dan Clay Design
www.danclaydesign.si

ARTish SEZONA 2019

GORNJI TRG - april do oktober (vsaka sobota)

-> OKTOBER 09:00 - 18:00 (5.10., 12.10., 19.10., 26.10.)

ZIMSKA SEZONA

-> sobota 16.11. / KUCHA (Bežigrad) / 11:00 - 19.00

BOŽIČNI ARTish

-> petek 20.12 / KUCHA (Bežigrad) / 11:00 - 19.00
-> sobota 21.12. / KUCHA (Bežigrad) / 11:00 - 19.00
 
* * * * *
 
PRIJAVE / INFO : artish.si@gmail.com