WOOHOO

Damjana Goter Košir, že 7 let z brušenjam in božanjem različnih vrst lesa, odkriva da je še veliko drugih vrst lesa, ki nam želijo nekaj sporočiti.

WOOHOO

 
Obdanost z lesom, druženje z drevesi, obdelava lesa ali dotik lesa preverjeno pomirjajo, in se dotikajo prav tiste ravni v vseh nas, ki najbolj hrepeni po povezavi, miru, koreninah.

Pred leti je branje knjig o Anastaziji sprožilo poseben odnos do sibirske cedre. Mnogi so jo nadeli za vrat, v okras in zaradi njene simbolike.

Damjana Goter Košir, že 7 let z brušenjam in božanjem različnih vrst lesa, odkriva da je še veliko drugih vrst lesa, ki nam želijo nekaj sporočiti. Kot pravi, »zagledani v sibirske cedre, spregledamo energijo zdravljenja in zaščite, ki nam jo na vsakem koraku ponuja bezeg, ki raste pred praktično vsako slovensko hišo«.

Skozi dolga leta ročnega oblikovanja nakita, ki ga je imenovala WooHoo (čist.natur.lesen.nakit) se je njeno komuniciranje z lesom oblikovalo na poseben način. Navdih za posamezen kos se poraja sproti, poišče ga v še neobdelanem lesu, ki ji narekuje potek kreacije. Dejansko njen nakit le razkriva lepoto, ki že obstaja pod skorjo dreves, nevidno našim očem.

Delo s tako živim materialom, ki pripoveduje svoje zgodbe jo se gnalo, da tudi sama začne spoznavati simboliko in moči različnih dreves.

Kot pravi Damjana »če je tudi v vašem življenju veliko nemira, je oljka prava izbira za vas, saj njen les nosi energijo popolnega miru.

Bor se lahko prilagodi marskateremu rastišču, močni burji in drugim zunanjim dejavnim, zato ga priporoča osebam, ki se stežka prilagajajo spremembam, saj njegov les nosi simboliko vitalnosti.

Cipresa simbolno predstavlja jasno smer, saj tudi sama nikoli ne klone vetrovom, niti malo je ne upognejo. Osebam, ki so zelo (z)vezane na materialne dobrine, svojega partnerja, otroka ali službo, priporočam les jelše, katere simbolni pomen je razvezanost, svoboda. Tudi les lovorja ima izrazito zanimivo simboliko prizemljevanja.

Brez korenin smo namreč preveč odvisni od zunanjega mnenja drugih. In nenazadnje, živimo v času, ko večina oseb izhaja iz razuma, tudi ženske, srce pa ostaja zaprto, neizživeto. Vsem ženskam, ki (še) ne delujejo iz srca ampak pretežno iz moškega principa učinkovitosti, so na kožo pisana vsa sadna drevesa, saj simbolno odpirajo srce (lepota, čistost, zdravje, ljubezen).

Da les nemoteno govori vaše telesu ne sme biti posiljen, lakiran, barvan. Les ima rad le olja in eterična olja. Leseni nakit Woohoo nosi v sebi združeno lepoto lesa in tistega ki je prepoznal njegovo neponovljivost in dragocenost. Tudi to je lahko lahko vsakdanja popotnica, pomoč, v času, ko povsod vlada nemir in odsotnost.

FOTOGALERIJA

 

ZUNANJA SEZONA 2022

LJUBLJANA
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici
od 30.4. do 15.10. / 10-19
VSAKA nedeževna sobota
PRIJAVE: artish.si@gmail.com
 
RADOVLJICA
Linhartov trg pred cerkvijo
7., 14., 21. in 28.7. med 15. in 20. uro

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

Galerija Krpan do konca meseca avgusta gostuje v 107 Oblačimo prostore! V njihovi izložbi si lahko ogledate dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!
#darilazavsakžep #podprimolokalno #cerknica

lokacija: MERCATOR BLAGOVNICA, Cesta 4. maja 64, Cerknica
urnik: pon - pet 9.00-17.00 / sobota 9.00-12.00 / nedelje in prazniki zaprt

____________