Hana Karim Jewellery Design

"Keramika je moj medij."

Hana Karim Jewellery Design


Keramika je njen medij – osnovna materija in vir ustvarjalne prakse, saj ki omogoča ogromno nepredvidljivih metamorfoz, ki jo pri ustvarjanju privlačijo in so ji v izziv. Sledi izčiščenim oblikam, ki pa kljub natančni obdelavi še vedno nosijo človeško noto, oblikovalkin prstni odtis. Njeno delo izraža nedotakljive povezave med ustvarjalcem in materijo samo; izraža moč narave in življenja, ki ga prinaša kreativni proces.

Pričujoča kolekcija Forminora (lat. oblika na robu) od vseh, ki so do sedaj prišle izpod njenih prstov, najmočneje odseva njen ustvarjalni izraz in zbliževanje s keramiko kot prvim medijem njenega oblikovanja.

Z novo kolekcijo skušaa umestiti keramiko v njej neznačilna okolja – išče njej kontrastne materiale, iz nje izvablja mehkobo in ji spreminja, dajea obliko. Poleg tega skuša doseči, da bi kosi keramičnega nakita pripovedovali in vsebovali zgodbo o svojstvenem procesu, s pomočjo katerega nastajajo – od prvega trenutka, ko se kot skupki prstene snovi spustijo skozi ogenj do končne transformacije v trdne predmete.

Pri oblikovanju nakita se vedno ukvarja z vidikom gravitacije, ki jo vodi do značilnih pretiravanj v dimenzijah, kar jo večkrat sooča z vprašanjem o nosljivosti in funkcionalnosti nakita. Pri keramiki z velikostjo naraste tudi teža, kar okrni njeno praktično funkcijo, se pa na ta račun ohrani in poudari njena estetskost.

Rada ima kontraste – lahkotnega in težkega, grobega in nežnega, geometrijskega in organskega, industrijskega in ročno izdelanega.

Keramika je medij, ki ji omogoča raziskovanje vseh omenjenih aspektov.

O njenem delu

Z oblikovanjem nakita se ukvarja že od zgodnjega otroštva, a v zadnjih dveh letih pri svojem ustvarjanju hodi nekoliko "po robu". Kosi nakita so masivni in oblikovani kot skulpture, toda mogoče jih je nositi kot nakit. Doseči, da toge, včasih celo grobe oblike pretiranih dimenzij služijo za krašenje človeškega telesa, je temeljni cilj in eksperiment mojega ustvarjanja.

Do sedaj je ustvarila dve kohezivni kolekciji, v lanskem letu kolekcijo Geometric/Organic, nazadnje pa kolekcijo Forminora, ki je bila predstavljena tudi na Mesecu oblikovanja 2011 v Ljubljani in na samostojni razstavi v galeriji Lična hiša v Ajdovščini. Omenjeni kolekciji predstavljata vidnejši odmik od ustaljenega oblikovanja nakita k eksperimentalni formi, hkrati pa sta poklon sili narave kot pomembnemu sodelujočemu partnerju pri nastajanju mojih del.

FOTOGALERIJA IZDELKOV HANA KARIM

Več ...
 

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________