KLOBBKA / Darja Rant

Darja Rant je diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, vendar sebe opiše predvsem kot rokodelko, saj s svojimi rokami neprestano obdeluje razne materiale in izdeluje unikatne izdelke.

KLOBBKA / Darja Rant


Ročne tekstilne tehnike pletenja, kvačkanja in polstenja so jo prevzele, ko je spoznala njihovo možnost brezšivnega ustvarjanja tridimenzionalnih konstrukcij. Vse tri naštete tehnike so združene v kolekciji ročno izdelanih polstenih taburejev UsediSe. Leta 2014 je ustanovila svojo blagovno znamko ročno narejenih tekstilnih izdelkov Klobbka. Poleg taburejev UsediSe izdeluje polstene torbice, copate, šale, polstene na svilo, polstena mila in nakit. Kadar se ne posveča ustvarjanju uporabnih tekstilnih predmetov, v toplejšem delu leta nabira zelišča, obdeluje svoj vrt, kuha, peče in predeluje samonikle rastline, domače sadje in zelenjavo v dobrote za ozimnico, medtem ko so hladnejši dnevi prepleteni s prejo, pletilkami, kvačko, šivankami in ostalimi tekstilnimi pripomočki. Takrat nastajajo nove ideje, ki dopolnjujejo obstoječe izdelke.

V času priprave diplomske naloge je razvila tehniko skupinskega ali skupnostnega pletenja, ki je izvedljivo le s skupino ljudi. Pri pletenju udeleženci uporabljajo le svoje prste in primerno prejo. Tridimenzionalni brezšivni proces omogoča izdelavo pletenin velikega merila. Tovrstna tehnika pletenja je primerna za teambuildinge, razne delavnice in prijetna skupinska druženja.

Ime Klobbka ponazarja vsako klobko preje, ki predstavlja nov začetek, novo energijo in nov ustvarjalni zagon. Podobno kot tinta na papirju, preja, ki jo odvijam s klobčiča, piše svojo zgodbo o izdelku. Zvita klobka preje predstavlja željo po bolj dovršenem izdelku, kot je bil prejšnji, že pozabljeni, sedaj obstaja le nov, prihajajoči.
Tudi mikana volna, pripravljena za polstenje, je zvita v svojevrsten klobčič. Vsakič, ko odvijem klobčič preje ali mikanke, začenjam novo zgodbo, v katero namesto tinte vlagam svojo fizično in duhovno energijo, mikanko pregnetem, prejo pa spletem ali skvačkam. Ustvarjam. Zapletam in prepletam, predvsem sebe v nov izdelek.
Ime Klobbka pa tudi zato, ker se včasih kot maček rada zvijem v klobko in pokrita z deko zaznavam vonj po brezdelju. Ampak res le včasih.

FOTOGALERIJA IZDELKOV
 

 

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 11. november 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ZAKLJUČENE
___________________________

ARTish v Mariboru #2, Vetrinjski dvor
sobota, 25. november 2023 / 11.00 - 18.00
nedelja, 26. november 2023 / 11.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 30. oktober 2023
___________________________

ARTish v Švicariji #2, Ljubljana
nedelja, 3. december 2023 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 5. november 2023

___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 14. december 2023 / 15.00 - 20.00
petek, 15. decemver 2023 / 15.00 - 20.00
sobota, 16. december 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 12. november 2023

___________________________

Zaključni ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja, 17. december 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 10. november 2023

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA