Urška Habjan

Biti drugačen, biti opažen, upati si.

Urška Habjan

URŠKA HABJAN je ustvarjalka unikatnega modnega nakita, ki s svojim ekstravagantnim nakitom zadovoljuje modne sladokusce, ki si upajo biti drugačni.

V lanskem letu se je prvič predstavila širši javnosti s svojo prodajno razstavo "Prebujenje". Na svoji prvi razstavi je nase predvsem opozorila z nekoliko drugačno in drzno moško linijo nakita "Urbana Tehnologija", ki moške spušča v njim znani svet - svet vijakov, podložk in matic, ki jih je ustvarjalka kombinirala s starimi urnimi mehanizmi. Zamisel, da bi v podobni svet kot moške spustila tudi ženske pa jo je pripeljalo do ustvarjanja nove kolekcije, s katero se je predstavila nekaj mesecev kasneje na razstavi Jug-Jugovzhod. Svojo pot je nadaljevala tudi v tujini, kjer je lanskega maja predstavila svojo kolekcijo na Fashion Art Marketu v Kanadi in na Modepalastu 2011 na Dunaju. V mesecu septembru 2011 je oblikovalka nadaljevala svojo pot v tujini v okviru projekta » Slovenian art on a date with Sigmund Freud«, kjer se je v okviru prodajne razstave na Dunaju predstavila dunajski javnosti skupaj z 8 slovenskimi umetniki. V Sloveniji pa se je predstavila na Designe Expo 2011 v okviru Meseca oblikovanja. Sodelovanje z modno oblikovalko Aleksandro Brlan je njene izdelke, ki jih je izdelala prav posebej za kolekcijo slednje postavilo tudi na prvi Fashion Week 2011 v Ljubljani.

Biti drugačen, biti opažen, upati si« je nedvomno moto celotnega oblikovalkinega nakita.

Njena prvotna kolekcija TIME OUT je utelesila čas in prostor in nakitu dala pečat večnosti in stalnosti. Unikati z urnimi mehanizmi so razširili pojem lepote z vključevanjem starih mehanizmov ur, saj jih je ustvarjalka reciklirala in jim dala v kombinaciji z ostalimi materiali nov lesk. V odsevu recesije prihaja nova kolekcija UH, Urške Habjan z imenom "5 elementov časa, ki nadaljuje prav tam, kjer nas je pustila prejšnja kolekcija Time Out. Oblikovalka je Času, ki ga predstavljajo urni mehanizmi dodala štiri naravne elemente, ki jih upodablja skozi reciklirane predmete. Zemlja, Voda, Ogenj in Zrak so naravni elementi, ki jim oblikovalka doda še Čas kot peti element ter jih paradoksno v samem času poveže v krog. Nakit ponovno nastopa drzno in izzivalno ter hkrati še vedno ohranja kanček ženstvenosti in prefinjenosti. Tako ima nova kolekcija kar 5 sklopov, ki prehajajo en v drugega, se dopolnjujejo in dokončno zaživijo v skupni kreaciji. Kot rdeča nit nakita se vlečejo urni mehanizmi, reciklirani predmeti, ki kot pravi oblikovalka sama pozabljeni ležijo v kotih tega sveta in kličejo po ponovni uporabi. Nakit hkrati nastopa tudi kot amulet povezan z elementi, saj jim je Urška Habjan dodala drobna sporočilca, ki lahko postanejo kar osebne mantre: "ohranjaj trenutke", "živi sanje" in "vdihni pustolovščino".

FOTOGALERIJA IZDELKOV UH, URŠKA HABJAN

www.urskafabjan.si

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________