ARTish prodajni kotiček v Cerknici

 ARTISH CERKNICA - PRIMER DOBRE PRAKSE IN POGUMA LOKALNIH USTVARJALCEV


Izvirni, domiselni in unikatni nakit, torbice, oblačila in modni dodatki, kuhinjski pripomočki, keramika, okrasna oprema za dom in še in še. Zveni kot prodajalna od šivanke do avta? A ne gre za to, temveč za pisano in raznoliko prodajalnico rokodelskih umetniških izdelkov lokalnih ustvarjalcev, po kateri se je pravi užitek razgledovati in brskati. Nahaja se v Galeriji Krpan v središču Cerknice in je del vseslovenske mreže umetnikov Artish, ki jo je že pred desetletjem idejno zasnovala Cerkničanka Erika Felicijan, zdaj pa uresničila svoj cilj Artish pripeljati tudi v domači kraj.

V prodajni trgovinici, ki je svoja vrata odprla decembra lani se predstavlja 20 lokalnih in okoliških ustvarjalcev, trgovino pa krasijo dela domačih akademikov (akademska kiparka Milena Braniselj, akademski slikar Božidar Strman Mišo, akademski slikar Janez Kovačič, oblikovalci Vid Sark, Ivan Najger, Gregor Strman). Krpanova trgovina unikatnin in rokodelskih del je nastala v želji po združevanju lokalnih umetnikov, ustvarjalcev in rokodelcev.

Trgovinica ogromno pomeni tako domačim ustvarjalcem kot tistim, ki so v Cerknici pogrešali ponudbo lokalnih unikatnih izdelkov, ki vedno pridejo prav za izvirna darila in poživitev garderobe ali doma. »Lahko rečem samo, da sem navdušena, da po novem Cerknica premore tako prijeten kotiček. Pomeni mi ogromno, saj lahko svoje izdelke v živo predstavim širše,” pravi Eva Ule, ena od ustvarjalk, ki so zbrale pogum in svoje izdelke ponudile na ogled in v nakup javnosti. Nenazadnje je ponudba izvirnih rokodelskih in akademskih del tudi odlična poživitev ponudbe spominkov za turiste na območju Notranjskega parka in občine Cerknica.

»Hkrati s prodajno noto je to tudi čudovit prostor za povezovanje, izobraževanje, mreženje in sodelovanje vseh, ki si želijo, da se prepoznavnost ročnih del, starih veščin in običajev ohranja in prestavlja tako bližnji okolici, kot tudi zunaj meja naših Butal,« meni domačinka Katja Debevc, ki že nekaj let ustvarja pod imenom Coprnije.

Društvo notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica želi z odprtjem trgovinice dokazati, da je tudi na Notranjskem mogoče uspeti in preživeti s hobijem, ki lahko s pravo voljo in željo postane tudi služba. Kaj je lahko še lepšega, kot slediti svoji ustvarjalni žilici in verjeti v to, da lahko uspeš? Trgovinica je odprta od torka do petka med 13:00 in 17:00, ob sobotah med 10:00 in 14:00.

Gre za primer dobre prakse in poguma domačinov, ki so lahko za vzor drugim lokalcem, ki v svojih rokah, na dvoriščih ali loncih skrivajo zaklade, pa ne najdejo prave drznosti ali načina, da bi jih razkrili javnosti. V Notranjskem parku smo takih pobud veseli, nenazadnje tudi zato, ker ARTish čudovito dopolnjuje našo ponudbo spominkov za obiskovalce parka.

https://www.notranjski-park.si/novice-dogodki/artish-cerknica-primer-dobre-prakse-poguma-lokalnih-ustvarjalcev

 

ARTish SEZONA 2021 

! NOVA LOKACIJA ! -> ZUNANJA SEZONA / Gallusovo nabrežje / VSAKA SOBOTA  vključno 30.10. / ZAČETEK  junij 2021

TERMINI (vsaka sobota od 19.6. dalje):

- > AVGUST 2021: 7., 14., 21. in 28. avgust / med 9.00 in 19.00

- > SEPTEMBER 2021: 4., 11., 18. in 25. september / med 9.00 in 18.00

- > OKTOBER 2021: 2., 9., 16., 23. in 30. oktober / med 9.00 in 17.00

____________

ARTish v Cerknici na zelenem vrtu Galerije Krpan

-> sobota, 24. julij / med 10.00 in 17.00

-> sobota, 28. avgust / med 10.00 in 17.00

-> sobota, 25. september / med 10.00 in 17.00

____________

ARTish v Radovljici pred graščino 

 
-> poletni ARTish v Radovljici / VSAK četrtek v JULIJU -> 8., 15, 22. in 29. julij / 15:00 do 20:00

-> 26. avgust RADOVLJICA 
 

* * * * 

PRIJAVE: artish.si@gmail.com

* * * *