AMUSE.SI

ARTish je bil njen prvi pravi razstavno-prodajni prostor, kjer je prišla v kontakt s širšim krogom obiskovalcev in dobila izredno pozitivne odzive obiskovalcev...


1. KDO SI?
Sem Anja Musek. Po poklicu sem krajinska arhitektka, sicer pa oblikovalka, rokodelka in vsestranska ustvarjalka, ki se predstavljam pod imenom AMUSE.SI.

2. OSEBNI MOTO.
'Prej ali slej ti vse v življenju pride prav (dobro in slabo), vse je tvoja osebna pot …', no in pa univerzalen moto: 'Just do it!'

3. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Ustvarjam tako in drugače že celo življenje, tako sem npr. med študijem v prostem času rada slikala na svilo in izdelke prodajala na prvih umetniških sejmih pri nas. Doštudirala sem sicer krajinsko arhitekturo in do nedavnega delala kot krajinska arhitektka, prostorska načrtovalka, urbanistka, grafična oblikovalka, prevajalka … Vendar mi ta dela niso prinesla osebnega zadovoljstva. Projekti, ki sem jih načrtovala, so bili redko izvedeni tako, kot sem si sama zamislila; v procesu od načrtovanja do izvedbe je bilo treba sprejeti preveč kompromisov … V škofjeloškem rokodelskem centru sem začela obiskovati različne delavnice, med drugim tudi več delavnic polstenja (filcanja), ki me je takoj navdušilo. Tehniko mokrega polstenja sem hitro osvojila in se lotila zahtevnejših projektov. V letu 2014 sem pridobila certifikat Art & Craft Slovenija ter se odločila stopiti na novo pot.

Danes je moj vir dohodka prodaja lastnih polstenih izdelkov in podajanje znanja drugim - na delavnicah polstenja.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Prvi polsteni izdelki so nastali na delavnicah. A prvi izdelek, ki je res uspel in je oblikovno odstopal od ostalih, so bili polsteni čevlji, ki sem si jih nekaj let nazaj (poleg lanenega oblačila) izdelala za škofjeloško prireditev Historial, v okviru katere smo domačini oblečeni v srednjeveška oblačila.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?
Navdihuje me vse, kar vidim, kar doživim … Ideje pridejo kar same od sebe, ni jih treba čakati, čisto preveč jih je. Po navadi se prikradejo ponoči, zjutraj se seveda nič več ne spomnim, a se v nekaj tednih počasi zarišejo na papir, kmalu pa tudi fizično udejanjijo s pomočjo volne.

6. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Zadnje čase veliko razmišljam o pokojni babici Vidi. Delala je kot učiteljica, hkrati pa je bila izredna slikarka, obvladala pa je tudi mnogo rokodelskih spretnosti in bila v vseh zelo ustvarjalna; celo v poznih letih, po kapi, je do zadnjih dni ustvarjala. Žal mi je, da se danes ne morem pogovoriti z njo o najinem oblikovanju, ustvarjanju … In žal mi je, da se nisem več naučila od nje …

7. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR, KJER USTVARJAŠ?
Najprej sem filcala večinoma doma, na jedilni mizi, vendar je stanovanje postalo premajhno za vso volno in izdelke, ki so nastali iz nje. Velikokrat se je delo iz dopoldneva zavleklo v popoldan in noč, kar pomeni, da sem morala 'polizdelke' stalno umikati ali pa smo morali obedovati v dnevni sobi. Zdaj sem vse preselila v svojo nekdanjo pisarno in jo spremenila v pravo delavnico – atelje. Prostor za polstenje mora biti primerno ogrevan (da se mokra volna ne ohlaja), osvetljen, predvsem pa kar velik, tako za mizo, kjer polstim, kot tudi za vso volno in druge pripomočke.

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Ustvarjam v običajnem delovnem času, torej ko so otroci v vrtcu in šoli. Tudi sicer mi je za ustvarjanje vedno bolj odgovarjal dopoldanski čas. Če je res nujno, pa kakšen izdelek končujem tudi pozno v noč.

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Pri samem polstenju je najtežja izdelava večjih 3D predmetov, kot so posode, večje torbe … Fizično izredno naporna je druga faza polstenja, ko je treba izdelek valjati, drgniti, metati, oblikovati, izpirati v vroči in mrzli vodi, da se do konca spolsti, skrči. Vendar je ves trud poplačan, ko izdelek uspe tako, kot sem si zamislila!

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI smile emoticon STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.
Še vedno nisem čisto ugotovila, kdo je moja tipična stranka, ker me ljudje vedno znova presenetijo … Vsekakor so moje stranke tisti, ki cenijo naravne in kvalitetne materiale, ročne izdelke, tisti, ki jim je všeč 'minimalističen' slog, in tisti, ki se ne bojijo barv.

11. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA / NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
O tem nisem razmišljala. Pomembno mi je, da izdelke nosijo tisti, ki so jim res všeč, pa naj bodo znani ali ne.

12. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ / NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Seveda. Imam veliko svojih izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljam. Nisem se jim mogla odpovedati in zato niso za prodajo.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Zelo rada. Zaenkrat sem sodelovala le z nekaterimi ustvarjalci, vendar si želim še veliko takih sodelovanj in sem z mnogimi že v začetnih dogovorih. Mislim, da lahko na tak način vsi pridobimo in skupaj ustvarimo več in boljše, kot pa bi vsak zase.

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Všeč mi je, da ustvarjam izdelke, ki so popolnoma edinstveni – še nikoli prej zamišljeni, ustvarjeni, videni … In to iz popolnoma naravnega materiala, iz 'surove oblike' (česane volne). Pa tudi, da pri tem uporabljam več tisoč let staro tehniko, s katero je še vedno mogoče ustvariti nekaj popolnoma edinstvenega in sodobnega!

15. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Rada bi se popolnoma posvetila ustvarjanju večjih projektov, kot so polstena oblačila, večji okrasni in funkcionalni predmeti itd. Izredno uživam tudi v podajanju znanja, zato si v prihodnosti želim voditi delavnice, tako za odrasle, kot otroke.

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
V študijskem času sem veliko potovala po vsem svetu; verjetno je bila največja dogodivščina potovanje v Avstralijo v 'lastni režiji', kjer sem delala in potovala.

17. KAJ TI POMENI ARTISH?
Pomeni mi varno okolje med podobno mislečimi, kjer lahko postavim svoje izdelke na ogled in v prodajo. ARTish je bil moj prvi pravi razstavno-prodajni prostor, kjer sem prišla v kontakt s širšim krogom obiskovalcev in dobila izredno pozitivne odzive obiskovalcev, ki jim lahko v živo razložim, kako moji izdelki nastajajo, iz katerih voln, kakšen je sam postopek mokrega polstenja itd.

Na ARTish-ih z veseljem poklepetam z različnimi ustvarjalci, s katerimi si izmenjujemo mnenja, nasvete, med nekaterimi pa se morda spletejo še kakšne ne le prijateljske, temveč tudi poslovne povezave, sodelovanja …

Še več o Anji in njenem ustvarjanju si lahko preberete tudi TUKAJ.

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA