A-NAKIT

 Ana pravi, da svoje misli, svoje sanje, svet in želje, kakšna želi biti, pa včasih ni dovolj poguma, izrazi v svojih kosih nakita. Za njo je to kot nekakšna vrsta terapije. 

A-NAKIT

 

1. KDO SI?
Kot je razvidno že iz imena blagovne znamke, je moje ime Ana in po duši sem ustvarjalka. Moja največja ustvarjalna strast je oblikovanje unikatnega nakita, trenutno iz polimerne gline.

2. KAKO SE JE ZAČELA TVOJA ZGODBA?
Nekje 2 leti nazaj mi je prijateljica poslala sporočilo s slikico svojimi doma narejenimi uhančki in me povabila (za kar sem ji še vedno zelo hvaležna), naj pridem ustvarjat z njo, ker je vedela da imam rada take stvari. Med delom sva se začele pogovarjat, da bi mogoče pa te kose nakita prodajale. In tako je nastala Fb stran A-nakit. Imele sva v mislih, da bi delo opravljale skupaj, pa sem se odločila za svojo pot. Začela sem si nabirati izkušenje, ogomnokrat sem morala izdelke razočarano dat v koš za smeti in preden se je uspeh pokazal, sem že velikokrat obupala. Sem samouk in veliko stvari je bilo, za katere si je bilo treba vzeti ogromno časa in volje, da sem prišla do željenega izdelka. Za ta čas in voljo mi ne bo nikoli žal, ker me je pripeljal do tega, da danes prejemam naročila dnevno.

3. LAHKO NA KRATKO OPIŠEŠ PROCES NASTAJANJA TVOJIH IZDELKOV?
Polimerna glina je masa, ki jo lahko primerjam s plastelinom, le da je trša in ni sušljiva na zraku. Prva stvar je ideja. Imam nekaj osnovnih barv in iz njih namešam katerokoli barvo si zaželim. Nato izdelek naredim, ga dam v pečico na 110˙C za 30 minut, počakam, da se ohladi in že lahko se krasim z nakitom.

4. KAJ TE NAVDIHUJE?
Navdih definitivno je stvar, ki jo potrebuješ. Ko ga ni in moraš ustvarjat (ker recimo že dolgo nisi nič objavil), se je težko spravit za mizo in ustvarit kaj lepega. Ko pa pride, pa ideje kar bruhajo iz mene in ni časa, da bi vse naredila. Načeloma potrebujem navdih, ko se dobro počutim, ko imam vse stvari v svojem življenju na svojem mestu. Takrat svoji domišljiji odpiram pot, da pride na vrsto. Ideje črpam iz sebe. Rada gledam vzorčke iz okolice, predmete in vse navezujem na svoje ideje o nakitu.

5. TVOJ USTVARJALNI VZORNIK?
Moj ustvarjalni vzornik bo verjetno kar blagovna znamka nakita imenovana Saffi. Všeč mi je njen živahen stil, izdeluje nakit, ki ima svojo zgodbo. Všeč so mi predvsem njeni veliki kosi nakita. Tudi sama imam rada velike prstane, velike uhane itd.

6. KJE USTVARJAŠ?
Oh, kako si želim imeti atelje. Doma, v dnevni sobi, s polno sobo igrač in otroške radoživosti. To je moj ustvarjalni kotiček. Trenutno nimam možnosti lastne sobice, bi jo pa definitivno potrebovala. Prostor, kjer delam je osvetljen z namizno lučko in to je skoraj bistvo pri mojem delu. Dobra svetloba! Mora biti tudi zelo čist, pred delom si temeljito umijem roke in pomijem mizo, ker se v polimerni glini pozna vsak delček umazanije, sploh v beli. Tudi muzika ne sme manjkati.

7. NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU? JE TO IZDELEK SAM ALI POTEM CELOTEN PROCES PROMOCIJE, PRODAJE IPD?
Zame najtežji del je sama promocija. Nisem človek za marekting, niti nimam neke velike želje po tem, da bi bila. Ne želim biti vsiljiva. Ampak na nek način se moraš pokazati svetu, da vedo, da ostajaš. Zato – delam na tem.

8. KDO SO TVOJI GLASNIKI (STRANKE)?
Moje stranke so dame, včasih se pa najde tudi kakšen moški, ki želi presenetit svojo boljšo polovico (ob takih naročilih se mi kar srce topi). Dame, ki kupujejo pri meni so zelo različno stare. Najstnice, mamice, ženske v zrelih letih. Imam pa izdelke, ki se jih lahko nosi vsak dan ali za posebne trenutke. Me pa zelo veseli, da cenijo človeško delo in trud in se zavedajo, da nakit ni delo robota ampak ima neko zgodbo in imajo spoštovanje do mojega dela.

9. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB?
V resnici nisem nikoli pomislila na to. Moj nakit naj nosi tista ženska, ki se vidi v njem. Pa naj bo to prepoznavna osebnost ali katera druga. Je pa to seveda velika promocija, če se za tvoj nakit odloči nekdo, ki je medijsko prepoznaven.

10. ALI TUDI SAMA NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Da, svoj uhane nosim dnevno. Ko grem na kakšno zabavo, pa nadenem nase tudi kaj več.

11. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Zaenkrat sem imela enkratno sodelovanje za decembrsko obdarovanje z ustvarjalko, ki ustvarja pod imenom DOMA. Imam pa željo se povezati še s kom. Ampak vse ob svojem času.

12. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU?
Ponosna sem na to, da sem iz nič ustvarila svojo blagovno znamko. Glede na to, da nisem imela predhodnega znanja niti o podjetnišvu, niti o marketingu, kaj šele o izdelavi nakita, vodil me je le talent, sem že zdaj zelo hvaležna za to, kar sem si ustvarila. Vesela sem, da sem imela toliko vztrajnosti, ker bi lahko že zdavnaj pustila to za sabo in šla v normalno službo.

13. KAKŠNI SO NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Definitivno sodelovanje s kakšno trgovinico ali s čim podobnim. Rada bi nakit izdelovala tudi iz kakšnega drugega materiala, da malce popestrim program in pa, da se razširim morda tudi v svojo lastno trgovinico. Nekoč.

14. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
Ni bila ravno dogodivščina, ampak je bolj postal moj življenjski stil. Bila je res velika stvar, zato bi jo omenila.
Bližala sem se koncu srednje šole in, logično, začela sem razmišljat, kaj bi počela v življenju po šoli. Imela sem tisoč in eno idejo. Na koncu sem se prijavila za pripravništvo v lekarni, kar je bila moja izobrazba. Tako sem končala maturo in izvedela krasno novico. Da bova s fantom dobila dojenčka. To je bilo za 18-letnico ena zelo nora zadeva, glede na to, da nisem pomislila, da bi lahko bila mama. Tisto leto se je moj svet obrnil ne na glavo ampak na noge. Poroka, novo stanovanje, otrok in čez eno leto in pol še drug otrok. In sedaj, ko gledam nazaj, je to definitivno najboljša in zadeva v mojem življenju.

15. KAJ TI POMENI ARTISH?
Na ARTish sem se letos prijavila prvič, tako da ne vem kaj točno pričakovat, ampak razočaral me 100% ne bo. ARTish se mi zdi stvar, ki je poln ljudi s polnimi glavami idej, včasih malo norih (kar umetniki pač smo), ampak vidim, da bo to ena dobra izkušnja. Pustim se presenetit in komaj čakam.
 
FOTOGALERIJA 

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA