NEŽA ŽEHELJ

Nežo že od nekdaj fascinirata rastlinstvo in živalstvo, ki ju subtilno umešča v urbani svet in obratno. Njen nakit ni le dekorativen, ampak zavzema kritična stališča in pripoveduje zgodbe.

NEŽA ŽEHELJ


1. KDO SI?
Oseba s smislom za detajle, ki ga spretno umešča v oblikovanje nakita in vsak dan. Navihana in živahna Neža. Zlatarka in oblikovalka nakita. Privlačijo me kovine in kamni, ter vsi drugi zanimivi materiali, ki se jih da medsebojno kombinirati. Po duši sem raziskovalka, ki rada eksperimentira.

2. OSEBNI MOTO
Živi in pusti živeti.

3. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Dolgo. Z leti ustvarjanje postaja tvoj način življenja, če se za to negotovo pot seveda odločiš. Nakit sem od nekdaj ustvarjala in že zelo zgodaj vedela, da si želim oblikovati zlatarski nakit v svojem stilu. Pri šestih letih sem si izposojala očetove kombinirke in drugo orodje, zbirala razne žičke, kamne, kič, ter drugo navlako.
Kljub temu sem preizkusila različna področja v umetnosti, a rdečo nit oblikovanja nakita vseskozi ohranjala. Vzgib je bil premočan, da bi ga kar tako zanikala. To je enostavno strast.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Prvi kos nakita iz kovine je bil moj amulet »Lotus buda«, ki je bil za začetnico predvsem tehnično velik zalogaj. Spomnim se, da sem pri zaključku z gorilnikom naredila majhno luknjo v tisto polovico amuleta, kjer je bil lotus narejen v repoussé tehniki (tehnika tolčenja kovine). Sesedla sem se na stol in zjokala. Veliko preveč dela je bilo v tem delu amlueta, da bi ga lahko kar tako zavrgla. Z mojim učiteljem sva ugotovila, da je luknja popolnoma simetrična in vanj vstavila drag kamen verdelit, ki je rešil razočaranje in nastal je presežek.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE? KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Detajli, ki jih vidim prav povsod. So nekakšna posledica notranjega vizualnega prepleta podob, oblik, rastrov, energij in brav - nastanka hibridnih kombinacij. Tu še posebno vlogo igra ravnovesje med naravo in urbanim prostorom. Tudi sama sem nekje vmes. Brez narave ne zmorem, pa tudi brez mestnega vrveža ne.

Nimam posebnih vzornikov, sem dovolj samosvoja. Rada pa pogledam stvaritve Victoire de Castellane, ki oblikuje nakit za modno hišo Dior ali nakit zlatarske delavnice Hemmerle.

6. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR, KJER USTVARJAŠ?
Z vso opremo, orodjem in materialom smo včasih bližje spoju med ateljejem in laboratorijem, tako, da bi bilo doma skoraj nemogoče delati. Ustvarjam v ateljeju, kjer je tudi prepotreben mir.

7. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Sem jutranji tip in pristaš jutranjega ustvarjanja in dela. Takrat sem najbolj zbrana in spočita.

8. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Fizična narava dela. Žaganje ali piljenje kovine zna biti nehvaležno.

9. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.
Od starejših dam, »trendseterk« do mladih punc. Skupnega jim je to, da imajo samosvoj stil, smisel za estetiko in humor. Veliko je kreativcev na drugih področjih.

10. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA/NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
V tem prostoru Josipa Lisac, ki je sinonim za eleganco in ekstravaganco - prava pevska diva. In tudi kakšen moški (nisem še razmišljala kdo).
V tujini tip osebe, ki še vedno sama sebi kreira stil. Danes zvezde oblačijo modne hiše, stilisti in managerji, ki naj bi vedeli, kaj jim je všeč. Deluje precej neosebno in včasih zlagano.
Sicer pa bi mi bilo vseeno, le, da ta oseba moj kos nakita z veseljem nosi in ga zna ceniti.

11. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ/NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Seveda, ne vidim razloga, da ga ne bi. Zakaj bi kupovala tuj nakit, če sama sebi lahko naredim točno to, kar potrebujem in zraven še uživam.

12. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Da, vedno bolj.

13. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Na zmožnost realizacije vizualne ideje, ki jo imam v glavi in prodaje dražjih kosov nakita.

14. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Pestri in amiciozni.

15. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
V vseh življenskih obdobjih sem imela kakšno noro dogodivščino in življenja še zdaleč ni konec. Težko izpostavim le eno.

Mogoče reševanje življenja Hrvaškega turista v neobljudenem zalivu na otoku Silba.

V zadnjem času je bil nora dogoviščina tudi obisk in intervju šole Royal Colle of Art London (smer Goldsmith, Silversmith, Jewellery design and Metalsmith), kamor sem bila sprejeta, a kasneje zaradi osebnih razlogov mesta za izobraževanje nisem sprejela. Ena izmed zadnjih rojstvo otroka, ki je čisti čudež življenja!

16. KAJ TI POMENI ARTISH?
V letu 2014 sem bila prvič, a ne zadnjič. Na ARTish-u vlada zelo dobra energija. Prostor napolnijo zanimivi ustvarjalni ljude in obiskovalci. Tam se lahko stkejo tudi prav posebne prijateljske niti.

Še več o Neži in njenem božanskem nakitu...
 

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________