URŠULINKA

Navdihuje jo vse vse o čemer sanja. Vse kar vidi. Občuti. Vonja. Zato tudi njena pravljična bitja... oživijo!

URŠULINKA


1. KDO SI?
Urška Michler - Uršulinka iz Ljubljane

2. OSEBNI MOTO.
Uživati, ustvarjati in živeti pravljico.

3. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Zelo zaposlena z ustvarjanjem. Imam čas, da se posvečam svojemu največjemu hobiju, ustvarjanju, za katerega upam, da bo postal tudi moje poslanstvo in poklic.
Pravijo, da sem šiviljsko žilico podedovala po svoji babici, ki je znala zelo dobro šivati, čeprav ni bila izučena šivilja. Izdelati tudi čisto prave usnjene rokavice, sešite na roke in druge izdelke iz blaga in usnja.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Prvi izdelek ? Sigurno je bilo to nekaj luštnega in mehkega.
Prepričana sem, da so mi rojenice željo po ustvarjanju položile že v zibelko ob rojstvu, prve » tazaresne« šivane izdelke, like in figure sem začela ustvarjati pred dvema letoma.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?
Navdihuje me vse o čemer sanjam, vse kar vidim, občutim, vonjam…
Včasih je navdih slika v časopisu, kader iz filma, reklama na avtobusu, detajl obleke moje sosede, barva mavrice, seveda pa so tu pravljice in pravljična bitja…

6. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Ko sem si v knjižnici izposodila knjigo Očarljivi izdelki za dom avtorice Tone Finnanger sem vedela, da je to tisto kar bi rada počela, njeni izdelki, še posebej tiste njene smešne čarobne punčke. Vrglo me je v kolesje ustvarjanja , treba je bilo sprobati, če sem sploh iz pravega testa, da naredim pravo Tildo – pupo iz blaga. Pa mi je ratalo in glede na pozitivne odzive mojih bližnjih in prijateljic sem začela intenzivno šivati, preizkušati in ustvarjati. In potem je mojo domišljijo odneslo in kar neslo in neslo in zaenkrat se še ni ustavila

7. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR, KJER USTVARJAŠ?
Lansko jesen sem prepričala mojega gospoda, da je neizkoriščen balkon kot nalašč za moj utilitij, likalnico in delovno sobo. Ko je končno popustil (beri: da se je sprijaznil, da bo izgubil prostor za spravilo svojega ful dobrega kolesa) smo balkon zasteklili in tako je nastal najlepši atelje na svetu, kamor se zaprem in sem čisto sama v svojem domišljijskem svetu in ustvarjam, ustvarjam, ustvarjam No, včasih vmes tudi kaj zlikam…

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Glede na to, da trenutno čas ni moj gospodar, sem dejavna od zore do mraka, pa še vmes – odvisno od inspiracije.

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Ne vem ali je to tisti trenutek, ko je ideja že čisto dozorela v glavi, pa šivalni stroj ne uboga, ali pa je to tisti čas, ko ni prave inspiracije. Pa včasih se zgodi, da je preveč idej za eno glavo in en par rok, potem pa se na polici znajdeta dve pupi brez obleke in zajec brez ušes ter polžek brez hiške.

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.
Kaj pa vem, jaz mislim, da si moje izdelke želijo in se v njih najdejo tako majhne deklice in dečki ali pa take ustvarjalne in malo zasanjane osebe kot sem tudi sama, osebe katere čutijo pozitivno energijo in imajo rade vse kar je lepo in luštno.

11. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA/NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
Moji izdelki že krasijo dom nekaterih slavnih oseb oziroma bolje rečeno medijsko izpostavljenih oseb. Verjamem, da moji izdelki prinesejo nekaj čarobnosti v prostor in s tem polepšajo dan, ga napolnijo z pozitivno energijo in spomnejo, da pravljice zares obstajajo.

12. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ/NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Sicer je moj atelje majčken, ampak tu se najde prostor prav za vse moje stvaritve – mogoče se na trenutek zazdi, da nisem še odrasla, ker je v prostoru toliko punčk, zajčkov, muc, pajackov, polžkov in ostalega, ampak vse to mi boža dušo in me razveseljuje. Pa še zelo pisano je, lahko bi rekla, da je moj atelje marvičen.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Na Artishu sem spoznala veliko čudovitih ljudi, z čudovitim ustvarjalnim darom, pričakujem in verjamem da bom imela priložnost sodelovati z nekaterimi ustvarjalci. Glede na to, da sem malo sramežljiva, bom pa z veseljem sodelovala, če me kdo povabi…

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Mogoče se bo slišalo malo oguljeno, ampak dejstvo, da je me moje ustvarjanje izpolnjuje, pomirja in osrečuje – in to je največ vredno.

15. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Rada bi se zaposlila nekje, kjer je ustvarjalnost in iskrenost na prvem mestu…

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
Nekaj tednov nazaj dobim v roke knjigo Patty Medaris Culea: Creative Cloth Doll Faces, v kateri so navodila za izdelavo punčk iz blaga in to takšnih designerskih. Njene punčke me tako očarajo, da zvečer ne morem zaspati. In potem gledam celo noč na budilko, kdaj bo končno zazvonila, da grem lahko ustvarjat. Potem pa se lotim in rišem na blago čisto pravi obraz .In potem dodam še laske in mično telo in zgodi se čudež - LUTKA OŽIVI – jap, čisto zares. Njeno ime je Angelina in je čisto prava baletka iz Boljšoj teatra…

17. KAJ TI POMENI ARTISH?
Tole je pa sigurno najlažje vprašanje do sedaj: ARTISH je preprosto (kot bi rekla Tina Turner) SIMPLY THE BEST. Pa želim, da tak tudi ostane….

fotografije osebni arhiv URŠULINKA

Še več o Uršulinki najdete tudi TUKAJ.

 

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________